Verslag Taptoe 2014

Bateria Unidos ‘d alcmaar en het blazers ensemble van Artiance verzorgen het muzikale welkom op het mooiste plein van Alkmaar: Het Waagplein

De heer Bruinooge burgemeester van Alkmaar opent om 20.00 uur de Taptoe Alkmaar 2014!

Optreden Jong Advendo Sneek
Na het succesvolle Wereld Muziek Concours jaar, waarin ze de titel behaalden op het onderdeel marsparade en een mooie derde plaats op de show in de First Division, brengt Jong Advendo weer een geheel nieuwe show. Met een groot aantal nieuwe jeugdleden (28 stuks maar liefst) brengt deze groep een geheel nieuw programma waarin het thema ‘liefde’ centraal staat. Titel van de show luidt dan ook heel toepasselijk : “LOVE IT”. De show begint zeer toepasselijk met de wereldhit “Easy Lover” van Phil Collins gevolgd door het slagwerknummer “Love the Beat, deel 1”. Na dit statig stukje slagwerk vervolgt de show met het nummer “This Love”. Een lekker funky nummer van de formatie “Maroon 5”, waarna het slagwerk het weer overneemt met “Love the Beat, deel 2”. Met de ballad “Show Me Heaven” van Maria McKee wordt het rustpunt in de show gecreëerd met een prachtige solo op euphonium. Na deze soundtrack van de film Days of Thunder, is het tijd voorslagwerkspektakel op het derde deel van “Love The Beat”. Tenslotte eindigt de show met de wereldhit van Haddaway , “What is Love”.
Jong Advendo Sneek staat onder leiding van tambour-maître Kay Hamersma.

Show en Drumfanfare METRO
MetroM.E.T.R.O. staat voor Met Eensgezindheid Tot Representatieve Ontspanning.
Op de Taptoe Alkmaar bracht M.E.T.R.O. haar nieuwe show:
“Let ME(TRO) Entertain You”
Metro bracht o.a. nostalgische klassiekers van Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr.
Deze klassiekers werden in de loop der jaren door een heleboel sterren vertolkt. Zo ook Robbie Williams, tijdens zijn concert in de Royal Albert Hall. Dit heeft M.E.T.R.O. geïnspireerd deze klassiekers te gebruiken, in combinatie met werken van Robbie Williams zelf. Zo werd o.a. “The Road to mandalay”, ” Ain’t that a kick in the head“ , ”She’s the one”, ”Rock DJ”, “Hot fudge”, “Mr. Bojangles” en “Candy” ten gehore gebracht. Bigband, jazz, pop en rock wisselen elkaar af.
Show en Drumfanfare M.E.T.R.O. staat onder leiding van tambour-maître Sander van Ingen.

Showband Marum
Showband MarumShowband Marum komt uit het Groningse dorp Marum. De band presenteert dit jaar haar nieuwe show “Lost & Found”. Bron van inspiratie voor deze show van Showband Marum is de tsunami die eind 2004 grote delen van Zuidoost-Azië verwoestte. Honderdduizenden mensen verloren het leven als gevolg van de immense vloedgolf. Daarnaast raakten miljoenen niet alleen hun huizen, werk en inkomsten kwijt, maar ook hun dierbaren. Showband Marum laat door middel van figuraties en soms haast theatrale visuele effecten, zowel het gevecht tegen de natuur, als de hartverscheurende zoektocht naar de vele vermiste familieleden zien. De gebruikte muziek is zeer divers: onder andere van Debussy, Hans Zimmer, Maynard Ferguson en 30 Seconds to Mars. ‘Lost & Found’ van Showband Marum staat onder leiding van drummajor Iris Kersaan.

Showband Takostu uit Stiens
TakostuBij de naam Takostu zou je misschien denken aan een Friese of misschien zelfs Russische naam, maar niets is minder waar. Takostu is gewoon een afkorting van TA-mboer KO-rps STU-dio. Bij de Stienser fanfare ligt hun oorsprong. Wel komen ze uit Friesland en ze zijn ook in Rusland geweest. Twee jaar geleden waren ze op uitnodiging van het ministerie van Cultuur te gast op de internationale taptoe in Perm Rusland, 4.000 kilometer van huis maar zaterdag 20 septemver te gast op Taptoe van Alkmaar. In juli 2013 heeft Takostu deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Op het onderdeel “marsparade” behaalde deze Stienser showband een derde plaats op de wereldranglijst in de hoogste divisie en daar zijn ze best wel een beetje trots op. De muziek en show worden zelf geschreven en gearrangeerd door een enthousiast instructieteam.Flexibiliteit, snelheid, dans, vrolijke muziek en een strakke exercitie zijn de ingrediënten voor de show.
Showband Takostu uit Stiens staat onder leiding van tambour-maître Jeroen Louwsma.

Kamper Trompetter Korps KTK
kamper tromppeterkorpsStel je voor: Een imposante vogel hoog in de bergen. Het gevoel van kracht en vrijheid! Klaar voor een imposante vlucht hoog over velden en moerassen, langs rivieren en donkere bossen, gracieus en krachtig! Het Kamper Trompetter Korps presenteerde: ‘The Art Of Flight’. Een vlucht om nooit te vergeten. Ennio Morricone componeerde voor de film ‘The Mission’ prachtige muziek, welke de basis vormt voor ‘The Art Of Flight’. Samen met het eigenzinnige ‘Rocky Point Holiday’ van Ron Nelson en een eigen gecomponeerde compositie, waarin percussie en brass elkaar krachtig afwisselen, is ‘The Art Of Flight’ de nieuwe showproductie van het Kamper Trompetter Korps. In 2013 behaalden ze de prestigieuze titel “Open Dutch Showcorps Champion”. Tijdens het Wereld Muziek Concours scoorden ze een flinke gouden onderscheiding. KTK staat onder leiding van Gerdo Wassink.
Na afloop betreden alle korpsen het Waagplein voor de finale van de Taptoe Alkmaar 2014. Siebe Spaans trompettist van Show en Drumfanfare METRO speelt het taptoesignaal. Aansluitend werk het muziekstuk “highland Cathedral” van de componisten Ulrich Roever en Michael Korb ten gehore worden gebracht. Ter afsluiting van deze muzikale avond werd het Nederlandse volkslied het Wilhelmus gespeeld.

Wij bedanken alle muzikanten voor hun aanwezigheid en hun inzet en wij bedanken alle aanwezigen op het Waagplein en we hopen dat u ervan genoten heeft. Daarnaast danken wij de sponsoren voor hun bijdrage aan dit unieke evenement in Alkmaar.